Vitaal solliciteren - Hoe vitaliteit bijdraagt aan passie zoeken en droombaan vinden

Wil jij een andere weg in slaan en een (nieuwe of andere) baan vinden? Omdat je huidige werk je geen voldoening en energie (meer) geeft en eigenlijk voelt als moeten? Waar je niet je gevoel, passie en talenten in kwijt kunt? Of omdat je op zoek moet naar een andere baan en je nu een baan wil die echt bij jou past? Zeker als je geen werk meer hebt, kan het lastig zijn vitaal te blijven.

 

Geen of minder inkomen, geen structuur, geen collega's en niet betekenisvol bezig kunnen zijn. Wel teleurstelling, verdriet, zorgen en frustratie na de zoveelste afwijzing die je als reactie op jouw sollicitaties hebt ontvangen. 

Vaak hou je niet meer vast aan een bepaald dagritme wat weer invloed heeft op de kwaliteit van jouw slaap. Je hebt daardoor geen zin meer om te bewegen. Koken kost je ook teveel energie waardoor je sneller comfortfood gaat eten of iets laat  bezorgen wat minder gezond is. Gevolg is dat je steeds minder energie krijgt, je minder onderneemt, minder onder de mensen bent en er een neerwaartse spiraal ontstaat. Enthousiast op een vacature reageren wordt dan veel moeilijker, laat staan nog enthousiast en vitaal overkomen tijdens een sollicitatiegesprek. Alle hens aan dek dus om te werken aan je vitaliteit. Niet alleen als je geen baan hebt, want dit gevoel kun je ook hebben als je niet meer op je plek bent in je huidige baan en daar geen werkgeluk (meer) ervaart. 

Een manier om hier beter mee om te gaan is, je raadt het al, door te werken aan je vitaliteit. Zorgen dat je vitaal blijft. Maar wat is dat en hoe doe je dat en wat levert het jou werkelijk op. Vitaliteit is gezond leven en je eigen weg volgen. Het gaat dus om jou. Wat wil je, welk pad wil je volgen. En dat heb je helemaal zelf in de hand. Het gaat daarbij om meer dan gezond eten en bewegen. Het gaat ook over voldoende slapen, je mentale welzijn, het samenspel tussen jou en jouw omgeving, jouw waarom, je drijfveren en jouw talenten. 

Vijf gouden regels
De vitaliteitsschijf van vijf (via Vitalogisch) bevat vijf richtinggevende regels:

  1. Wees zelfbewust, houd de zaag scherp en blijf je ontwikkelen;
  2. Beweeg voldoende, eet gezond, en neem voldoende rust;
  3. Alles wat je aandacht geeft groeit, richt je op het positieve;
  4. Zoek een (werk)omgeving die bij jouw mentale en fysieke gestel past;
  5. Weet wat je levensdoel is en ga voor werk waar je er toe doet. 

vitaliteitsschijf vitalogisch

 

Waar het om gaat is dat je genoeg energie hebt, dat je je lekker blijft voelen, of je nou wel of geen baan hebt. Dat je enthousiast kunt solliciteren en dat een werkgever je positieve kant ziet. Vitale mensen krijgen meer voor elkaar, zijn energieker, productiever, creatiever en innovatiever, veerkrachtiger en weerbaarder, hebben meer plezier in hun werk,  zijn beter bestand tegen ziektes en stress, kennen hun talenten en weten deze in te zetten in hun werk en zijn daarmee een inspiratie voor anderen.

Werkgevers doen er tegenwoordig alles aan om hun personeel vitaal te krijgen en houden. Hiervoor worden speciale vitaliteitsprogramma’s ingezet, is staand vergaderen steeds meer de standaard, zie je meer gezonde kantines en collega’s die lunchwandelen of wandelend vergaderen, zijn er meer mogelijkheden om privé en werk gezond te combineren door bijvoorbeeld flexibele werktijden of (gedeeltelijk) thuiswerken. Met als doel meer resultaat, want een vitale werknemer presteert meer en komt de werksfeer ten goede.

Dus maak het een prioriteit om vitaal te blijven of weer te worden. De Vitaliteitsschijf helpt je om (weer) de controle en verantwoordelijkheid te nemen over je leven. Daar is lef voor nodig en een gezonde portie zelfliefde (‘ik ben het waard’). Het vraagt ook om vertrouwen in jezelf: dat de keuzes die je maakt goed voor je zijn, ongeacht wat anderen daarvan vinden. 

Lees ook:

 doel voor ogen

"Your life only gets better when you do. Work on yourself and the rest will follow!"

 

 

Dit blog verscheen voor het eerst op 30 januari 2021 en is bijgewerkt op 20 februari 2021.